DIY: Ringblomssalva

För ett tag sedan gjorde jag ringblomsolja för att kunna göra ringblomssalva. Hur man gör oljan hittar ni här. Jag valde att göra en ganska liten sats till att börja med, för att helt enkelt testa hur den funkar. Jag har valt att ha ca 20% bivax för att inte få en alltför hård salva (ju mer bivax desto hårdare salva). Jag har tänkt använda den till babyvård där den ska vara bra mot röda babystjärtar och blöjvecksexem, så jag gjorde en burk utan eterisk olja och i den andra burken hade jag i lite eterisk olja apelsin för doftens skull.
 
Ingredienser:
45ml (ca 3 msk) Ringblomsolja 
9g bivax
ett par droppar e-vitamin (kan uteslutas)
ev några droppar eterisk olja
 
Börja med att hälla kokande vatten på redskap och kärl du ska använda och torka av ordentligt. 
 
Häll olja, bivax och e-vitamin i ett värmetåligt kärl och smält över vattenbad till bivaxet är helt upplöst. Rör om då och då.
 
Häll upp på väl rengjorda burkar (som du också hällt kokande vatten över och torkat ur). 
 
Om du inte vill ha någon eterisk olja i så är det bara att låta den stå och svalna utan lock.
 
Vill du däremot ha eterisk olja i så låter du den svalna och tjockna lite innan du har i eterisk olja och rör om så att det blandas ordentligt. 
 
 
Om ingredienserna:
Rapsoljan är antiinflammatorisk, mjukggörande, skyddande och bra för torr hud och exem. 
 
Ringblomma (Calendula Officinalis) har väldigt bra läkande egenskaper (inflammations- och infektionshämmande) och är mjukgörande och kan hjälpa mot torra partier (händer, fötter, läppar mm), klåda, självsprickor, exem, insektsbett mm, den verkar helt enkelt vara bra mot ganska mycket. 
 
Bivaxet fungerar som konsistensgivare men förutom det så skyddar det mot väder och vind, lugnar irriterad hud och mjukar upp torr hud. Bivax har också antibiotiska egenskaper.
 
E-vitamin har antioxidanta egenskaper som gör att produktens hållbarhet förlängs (den motverkar att den vegetabiliska oljan oxiderar), den är också fuktighetsbevarande och hjälper hudcellerna att motstå skador av fria radikaler och solljus. 
 
Eterisk olja används både för doftens skull och för dess egenskapers skull.
 
 
 
 
 
 

 
 
#1 - - noomi:

hej undrar vart du köpt småburkarna där du har salva i

Svar: Hej!Det är burkar som det har varit vanligt vaniljpulver i (finns på alla mataffärerI, annars kan jag rekommendera Opella.se som har många bra burkar.
inspirami.blogg.se