DIY sy en egen mössa

När jag var på syfestivalen i februari köpte jag hem lite tyger, bland annat ett turkost med vit stjärnor på som jag tänkte skulle bli en vårmössa till Wincent. Jag har använt ett mönster från Ottobre, men det är faktiskt inte så svårt att göra mönstret själv heller.
 
Jag fick anpassa mönstret lite för minsta storleken var 48 och Wincents huvud är inte riktigt så stort ännu. Eftersom jag har använt ett trikåtyg så gjorde jag mössan något mindre än Wincents huvud för att den skulle sitta bra, tänk på det om du gör ett eget mönster. 
 
Att sy själva mössan är väldigt enkelt, men jag tänkte gå igenom stegen med er i alla fall. Tänk på att använda en elastisk söm när du syr mössan. Det här mönstret funkar ju även på vuxna, jag sydde faktiskt en tunnare vårmössa till mig med :)
Lägg tyget räta mot räta med en vikt kant, nåla dit mönstret och rita av, kom ihåg att lägga till sömnsmån. Man kan strunta i den vikta kanten om man vill (eller inte har tyg så att det räcker), då får man två sömmar på mössan, istället för en. Om du vill göra ett eget mönster, kan du rita upp en rektangel enligt följande: A = måttet från panna till nacke, B = huvudomkretsen/2, runda sedan av och märk ut en kil (ca 3-5cm i toppen, det beror på vilken form du vill ha på mössan). 
 
Sy ihop sprunden så att det ser ut så här när tyget är utlagt. 
 
Vik tyget räta mot räta och sy runt hela mössan, lämna några cm öppet så att du kan vränga mössan rätt (se på bilden till höger hur mycket jag har lämnat). Nu är det bara att vränga den så att rätsidan kommer utåt och lägga ihop topparna mot varandra så är den klar. 
 
Jag försökte få en bild på Wincent med mössan på sig, men han vägrade sitta still, det här var den bästa haha
 
 
 
 

Hälsosam tårta utan socker till Påsk

För ett tag sedan hittade jag ett recept hos Scandinavianwellness på en nyttig påsktårta. Jag var lite tveksam när jag såg ingredienserna, men jag tänkte att jag skulle testa ändå. Och jag säger bara det, tveka inte, just do it, den blev jättegod!
 
Istället för raffinerat socker så är det bara dadlar som är använt som sötning. Wincent fick smaka lite grann och ville ha mer så den fick godkänt av honom också ;)
 

 

Hälsosam tårta utan socker

 

Botten:

3 dl nötter, jag tog hasselnötter, mandel och paranötter

12 färska urkärnade dadlar

1 dl kokosflingor

3 msk kokosolja

2 krm vaniljpulver

 

Fyllning 1:

2 burkar kokosmjölk (rör inte om utan använd bara det tjocka)

3 frysta bananer 

ca 6 st (0,5dl) färska urkärnade dadlar

2krm vaniljpulver

Saften och skalet från 1 citron

 

Fyllning 2:

1/2 fyllningen av Fyllning 1

2 avokado

2 nävar färsk spenat

2 tsk matcha te pulver, vetegräspulver eller 1 tsk spirulina fungerar (jag använde spirulina)

2 färska urkärnade dadlar

 

Gör så här:

Botten:
Egentligen skulle man blötlägg nötterna ett par timmar eller över natten, jag glömde det så mina fick ligga i lite ljummet vatten i can 10 minuter. Smält kokosoljan lite så att den är flytande.
Lägg samtliga ingredienser till botten i en matberedare. Mixa ihop till en smet, tillsätt ev lite av vattnet till önskad konsistens.
Tryck ut i en form med lös avtagbar botten. Ställ in i frysen. 
 
Fyllning 1: 
Skopa ur det tjocka gräddlagret från de kylskåpskalla burkarna med kokosmjölk och tillsätt dadlarna och vaniljpulvret. Vispa tills grädden är luftig.
Mixa bananen och rör ner.
Tillsätt saften och skalen från 1 citron. Rör om.
Häll på hälften av fyllningen över botten och spara resterande hälft till nästa fyllning. Ställ kallt i 30 min. 
 
Fyllning 2: 
Mixa avokadon och spenaten fint. Mixa ner i resten av fyllningen tillsammans med dadlarna och sprirulinapulvret. Blanda noga.
Smaka av i fall du behöver mer sötning. Häll på fyllningen i formen, jämna ut kanterna och ställ in tårtan i frysen i minst 3 timmar. Tina tårtan i 45-60 min innan serveringen. Toppa med kokos och dekorera om du vill. 
 
 
 
 

Monthly Makers träff - en bildkavalkad

Förra helgen var det äntligen dags att träffa de andra i Monthly Makers gänget. Jag ska väl erkänna att jag var lite nervös när jag satte mig i bilen för att åka till Karlsborg (hur sjukt är det inte att det blev billigare för mig att ta bilen än att åka tåg btw). Det blev helt underbara dagar med massor av diskussioner, inspiration, peppning, mat, fina vyer, fniss, djupa samtal mm. Bilden ovan är från vår Instagramsida. Det var alltså AliciaAnna MaríaWildaBeatriceElsaRuth, Jag och Sandra som träffades. Tyvärr kunde inte StinaBeataJessica och Mikaela komma på grund av resor, flyttar och sjukdom, men vi satsar på att alla kan nästa gång :D
 
Nu kommer i alla fall en hel hög med bilder från våra dagar i Karlsborg!
 
Vi började med att fika på Nymans café
 
Så många otroligt fina blyinfattade fönster som Mats har gjort.
 
Förutom caféet så har de också Karlsborgs annex, där vi fick äran att bo.
 
Så här långt från vättern bodde vi alltså <3
 
 
Diskussioner, planering och kreativitet i vårat "konferensrum"
 
 
Utelek
 
och promenader med åtta stycken klickande systemkameror
 
Besök hos Sandra 
 
Och gos med Gösta
 
Jag, Wilda och Anna María gick ut för att fota i soluppgången
 
Så mysigt att se solen gå upp och skina fram mellan träden
 
och spegla sig i vattnet. 
 
Det blev många sånna här bilder.
 
Snödropparna blommade för fullt
 
och även krokusen hade kommit upp.
 
Vi fick också gå in och kolla inne i Mats verkstad
 
Till höger i det röda huset bodde vi, så sjukt mysigt!
 
En liten trädgår binder ihop caféet med verkstaden och annexet
 
Jag fastnade för den här glasregattan som Mats har gjort
 
och inne i verkstaden fanns den här helt underbara förvaringen. 
 
Strax innan jag skulle åka hem, skjutsade jag ut Sandra, Wilda, AnnaMaría och Elsa till fyren och då fick vi syn på en massa blåsippor!
 
och sen var det dags att säga hej då.
 
Tack för en helt underbar helg! <3 <3 <3