Varm potatissallad med sparris och citron

Den här potatissalladen har några av mina favoriter som ingredienser och den är så enkel att svänga ihop. Jag har höftat lite på mängden på ingredienserna så jag har inte skrivit in några mängder i receptet, förutom på dressingen som jag har lite mer koll på. Men anpassa mängden på dresseingen efter hur mycket potatissallad du gör helt enkelt. 
 
 
Varm potatissallad
Potatis 
Färsk sparris 
Fryst bönmix
Kikärtor
Dressing
 
Koka potatisen, när det är ett par minuter kvar på den, lägg i bönmixen och kikärtorna och låt dem koka med så att de blir varma. Fräs sparrisen lätt i en stekpanna med lite salt. Häll av vattnet från potatis/bönor, lägg i sparrisen och häll över dressingen, vänd runt till allt blandats och toppa med resterande solrosfrö/kokosblandning.
 
Dressing
3 msk Solrosfrön
1 msk Kokosflingor
1 msk citronolivolja
1 msk rapsolja
skal från 1/2 citron
saften från 1/4 citron
salt och peppar
 
Torrosta solrosfrön och kokosflingor i stekpannan, låt svalna lite och mortla sedan lite grann. 
Lägg ca hälften av solrosfrön och kokosflingorna i ett glas, riv ner citronskal, häll på citronsaft, citronolivolja och rapsolja. Blanda runt och smaka av med salt och peppar. 
 
 
 

Jag har byggt en trapp

Det känns som att jag alltid har något byggprojekt på gång här hemma och den här gången har det kommit till framsidan på huset. Där ska trappen göras om och fasaden ska tilläggsisoleras och panelas om.
 
Jag fick börja med att bila bort den gamla betongtrappen, maskinen jag använde var rätt stor och det kändes som att den vägde hur mycket som helst. Själva plattformen var uppbyggd av lecablock som var halft omöjiga att få ner. 
 
Trappen var lite enklare, även om det tog tid, den var helt fylld med sten inuti.
 
Sedan var det dags att måla panelen. Oljat ändar med impregneringsolja, grundmålat och målat ett lager med täckfärg, sen ska de sättas upp och då målas det sista lagret.
 
men innan dess så ska den befintliga panelen tas bort och så ska det lilla taket över dörren rivas, det började jag med häromdagen. Som ni ser har jag även byggt en trapp (och tillhörande plattform)! Jag måste säga att jag är stolt över mig själv, dels för att jag har gjutit plintarna (något jag aldrig gjort förut och för att jag byggt trappen, det var en hel del mätande och funderande för att få rätt förhållande i trappan och för att få alla delar rätt.
 
Sen ska det upp tak och räcke förstås och så ska det täckas under själva plattformen, men det insåg vi ju att det var ju bättre att tilläggsisolera och panela om innan vi bygger det. Plus att eftersom vi vill bygga ut så är det bra om framsidan är tilläggsisolerad, panelad och klar så att vi bygger den nya delen efter den gamla. Vi har visserligen inte fått något svar på bygglovsansökan än, men det borde inte vara några problem. 
 
 
 

Monthly Makers Färg - Marmorera konstläder DIY

Det ska bli så otroligt kul att se vad alla har skapat på tema Färg! För egen del så fick jag en idé om att göra någon typ av marmorering på konstläder. Jag har sett marmorering på diverse koppar och skålar, på naglar mm, men på läder/konstläder var det svårt att hitta något alls.
Jag tänkte berätta hur jag har gjort.
Av det här konstlädret som jag marmorerade sydde jag sedan en väska. 
(Hur jag har gjort själva väskan och tofsen får ni se en annan dag).  
 
Det det blev en liten process att experimentera med olika färger och olika temperaturer på vattnet. Först testade jag med nagellack, men det la sig mer som en hinna på lädret och efter att det legat och torkat så flagade det lite. Sedan testade jag med sprayfärg från biltema som jag hade hemma, jag testade med silver- och kopparfärg.
Silverfärgen gjorde lite som nagellacket och la sig som en hinna, men kopparfärgen fungerade superbra. Varför de här skillnaderna vet jag inte, silverfärgen fungerade lite bättre med lite varmare vatten, men aldrig lika bra som kopparfärgen.
 
Så här gör du för att marmorera: Häll upp ljummet vatten i en plastbalja (bild 1). Spraya i lite färg i vattnet (bild 2) och sedan rör du runt lite med en tandpetare och ta eventuellt bort lite av färgen (bild 3), det behövs väldigt lite färg för att ge mycket resultat på konstlädret.
Till sist är det bara att doppa ner konstlädret. Ta upp det och torka av det med lite papper. 
 
Ett tips är att testa färgen på en liten bit först för att se hur det blir, innan man tar en större. 
 
Så här blev den som jag doppade i vattnet på bild 3. Så här fint skimrar väskan också i olika ljus så det blir verkligen liv i färgen. 
 
Ju större bit du har att marmorera, desto större bunke är det bra att ha, jag doppade min bit som jag använde till väskan flera gånger för att få det någotsånär jämt på baksidan och den lite utfadade färgen på framsidan. 
 
 
Gå in och kommentera det här inlägget hos Alicia för att visa vad du har gjort och för att vara med i sammanställningen i slutet av månaden! 
 
 

Vi som driver Monthly Makers är:

AliciaAnna MaríaAnnicaBeataBeatriceElsaJessicaMikaelaRuth,  SandraStina och Wilda

 

I vår Facebookgrupp We are Monthly Makers kan den som vill diskutera aktuellt tema, tipsa, visa, bolla frågor och idéer eller prata skapande i allmänhet, kika in där.

Vi finns också på www.MonthlyMakers.com och på vår vanliga Facebooksida.

På Monthly Makers Pinterestsida kan du hittar du inspiration på Monthly Makers teman!