DIY: Läppbalsam

Ibland får jag för mig att det är svårt att göra vissa grejer, så drar jag mig för att göra dem, men det brukar sluta med att jag ändå testar (sen att det tar ett par månader innan jag kommer till skott är en annan sak) och oftast (dock inte alltid) är det så mycket lättare än vad jag trodde. Hemmagjord hudvård är en sån grej, för ett tag sen gjorde jag tvål hemma, vilket jag trodde skulle vara rätt krångligt, men visade sig vara både roligt och lätt bra man är lite försiktig, är du nyfiken på hur jag gjorde så hittar du det här.
 
Under ett tag nu har jag funderat på att göra egen hudcréme och läppbalsam, det har varit samma tankegångar där, men så bestämde jag mig för att börja med läppbalsam som verkade lättare att göra och helt seriöst så var det superenkelt och tog runt 5-10min. Resultatet blev över förväntan och mina läppar som alltid blir jättetorra och nariga den här perioden var efter ett dygn supermjuka och inte alls torra. Jag rekommenderar den verkligen!. Receptet och infon har jag hittat här. Jag har bara använt ekologiska ingredienser för jag tycker att det känns bäst, men det gör man ju som man vill med.
 
 
 
Vårdande läppbalsam
10 g Bivax
5 g Kokosolja
2 msk Mandelolja
1 nypa Vaniljpulver
 
Smält alla ingredienserna i ett vattenbad till bivaxet har smält och rör om under tiden.
Låt vaniljen sjunka till botten
Häll upp i burkar eller hylsor 
Låt svalna och sätt sedan på locket.
 
Det räcker till två stycken 15ml burkar ungefär. Om man vill ha mer färg och doft kan man ha i lite färgpulver (mica) och några droppar av en eterisk olja.
 
 
 
 
 
 

VECKANS VEGO: Limequorn med ris

Alltså det är så kul att kolla på alla bidragen till Monthly Makers den här månaden! Jag har förstått att det är flera som har haft problem att kommentera, jag har mailat till blogg.se om det och hoppas få svar snart. Tills dess fortsätt att försöka lägga in länkar till era bidrag i kommentarerna, vi vill ju inte missa någon som varit med och skapat, ni har på er till och med Måndag den 2:a Mars.
 
 
Idag tänkte jag bjuda på ett supergott Quornrecept som blir väldigt friskt av limen, det är väldigt lätt att göra och går fort, perfekt vardagsmat helt enkelt. Originalreceptet hittade jag här. Jag använde matlagningsgrädde, men jag tror faktiskt att det hade varit snäppet godare med creme fraiche.
Limequorn
8 Quornfiléer
5 dl creme fraiche eller matlagningsgrädde
2 lime (rivet skal och juice)
2 msk honung
2 msk soja
1 buljongtärning eller motsvarande 
salt och peppar
 
Riv av skalet från limen och blanda den med creme fraiche, honung, soja, buljong.
Bryn filéerna, pressa och häll limejuicen över filéerna medan de steks.
Häll över resten av ingredienserna och låt det puttra i ca 10 min.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med ris eller quinoa och grönsaker.
 
 
 
 

Monthly Makers Februari - Äntligen

Åh, nu är det äntligen dags att få se vad alla har skapat på månadens tema Återbruk! Det ska bli så himla roligt! Jag tror att det är många som har känt att man måste prestera och skapa nåt världsomvälvande återbruk som ingen sett förut, ok kanske inte riktigt så allvarligt, men det finns en vilja att prestera nåt bra. Egentligen är det väl inget fel i det, men det är lätt hänt att man blir hämmad och inte gör grejer som kanske är enkla bara just därför eller kanske inte gör nåt alls och då har man hamnat lite fel tycker jag. Hela meningen med Monthly Makers och skapande i sig (för mig i alla fall) är ju att ha roligt, att utmana sig själv och få massor med inspiration. Jag tror det är viktigt att tänka på det med att ha roligt framförallt, det måste inte vara perfekt för att man själv ska bli nöjd eller för att någon annan ska tycka om eller få inspiration av det man gjort.

Jag hade ganska direkt en idé om att göra något med LP-skivor, men visste inte riktigt vad eller hur jag skulle göra. Jag började med att ta mig till en loppis och köpte lite gamla skivor, jag kände inte för att förstöra de jag hade hemma (ett tips är att köpa de som är dubbelskivor så kostar varje skiva bara hälften så mycket). Sen försökte jag komma på lite idéer om vad jag ville göra och det slutade med att jag hamnade i nån slags skapandefrenesi som gjorde att jag stod i flera timmar och grejade för det var superlätt och sjukt roligt! Så istället för ett återbruk får ni faktiskt tre av mig idag! Jag kan ju tillägga att jag har ett par idéer till som jag ska försöka förverkliga, men jag köpte helt enkelt inte tillräckligt många skivor.

 
Projekt 1: Vinställ
 
 
Gör såhär:
Lägg en skiva i diskhon, häll på kokande vatten, vänta en liten stund till skivan är alldeles mjuk och forma den sen runt något bra föremål (jag använde en whiskeykartong av plåt). Det enda man ska tänka på är att det kan vara bra med någon form av hanskar, vattnet är ju rätt varmt och så fort skivan kommer upp i luften stelnar den nästan direkt så man måste jobba ganska snabbt.
 
Jag blev nöjd i alla fall!
 
 
Projekt 2: Bokstöd
 
Gör såhär:
Nu kan man använda en mindre balja, häll i kokande vatten och tryck skivan mot botten vartefter den mjuknar. För att få en rak kant använde jag en liten skräbräda på ena sidan och en rak träslev på andra sidan. Ta upp och tryck till kanten på diskbänken eller en annan skärbräda så att den behåller formen när den kommer upp och stelnar. Jag delade första skivan efter att jag hade böjt den, men kom sedan på att det såklart är lättare att dela skivan före, så det är ett tips om man vill göra bokstödet som på bilden med det färdiga bokstödet.
 
 
Projekt 3: Skål
Kanske nåt av det mest klassiska att göra med en gammal lp skiva. Det var också superlätt, värm upp ugnen till ca 110 grader, lägg skivan på en skål som står upp och ner (som tål värme) och ställ in allt i ugnen. När du ser att den har mjuknat och blivit vågig är det dags att ta ut den och forma till den. Blev den inte riktigt som du ville så går det att ställa in den i ugnen igen och göra om. 
 
 

Lägg in en länk till ditt bidrag i det här inlägget, senast på måndag kväll/natt, den 2:a Mars alltså, så kommer samlingsinlägget upp den 4:e Mars här på bloggen!

OBS! När du lägger in länken till ditt bidrag godkänner du samtidigt att din bild får delas i våra bloggar (givetvis med källhänvisning) och att bilderna får pinnas till vår Monthly Makersboard på Pinterest. Vill du inte detta måste du säga det i samband med att du länkar ditt bidrag, annars utgår vi från att det är ok.

Ni hittar Monthly Makers på FacebookPinterest eller på Instagram under #montlhymakers

Vi som håller i Monthly Makers projektet ärt:
SandraMikaelaJessicaJessEmelieElsaBeatriceBeataAnna MaríaAliciaAgnes och så jag såklart! 

Många har redan lagt upp grymma återbruk på sina bloggar som jag tycker ni ska gå in och kika på!