Lördagsloppis

Jag gillar det här med att gå på loppis, kanske lite mer i vanliga fall dvs när jag inte går runt med kryckor (det komplicerar det hela en del). Men tillbaka till det roliga med loppisar, till att börja med själva idén att man återanvänder saker, vi köper så otroligt mycket nyproducerade saker fast det kanske inte alltid behövs och då känns det bättre (i alla fall för mig) att köpa begagnat rent miljömässigt. Det ju ofta ganska billigt också och därmed snällt mot plånboken. Sedan kan man ju hitta grejer som är lite mer speciella och som kanske inte finns överallt, göra riktiga fynd helt enkelt. Idag snöade jag in lite på glasgrejer på loppisen och även om dagens fynd kanske inte är så unika så är jag väldigt nöjd med mina inköp. 
 
 
En lite mindre damejeanne, den är ca 32cm hög så jag tror att den passar bra med den lite större som jag redan har. 
 
 
Och lite olika glasvaser/behållare, den högsta är 24cm hög, mellan är 14cm hög och den minsta 12cm hög. Jag har lite idéer på vad jag vill göra med dessa om de blir bra så kommer de nog upp här på bloggen sen.
 
Förutom det ovan så köpte jag ett gäng böcker som ska vara till ett projekt framöver, men det avslöjar jag inte vad det är än.
 

VECKANS VEGO: Rårakor med palsternacka och vegobacon

 

Ibland gillar jag att försöka mig på mer avancerad matlagning men jag kan också tycka att det är väldigt skönt med recept med få ingredienser där man inte behöver tänka så mycket. Det här är ett sånt recept. Lite vardagsvego helt enkelt Jag serverade med vegobacon, men vill man ha vanlig så funkar det säkert också. Det är ju inte världens roligaste rätt att fota kanske men men ni ser i alla fall hur den ser ut ;)

Jag gjorde en morots/vitkålssallad att ha som tillbehör. Jag blandade rårivna morötter och strimlad vitkål med lite rapsolja, vinäger, citronsaft, salt och peppar. Passar superbra till.

 

 Rårakor med palsternacka och vegobacon
4port

3st palsternacka
5st potatisar
3/4 gul lök
4 ägg
salt

 

Tillbehör:

Rårivna morötter eller vitkålssallad

Rårörda lingon

Vegobacon

 

Skala och riv palsternacka, potatis och lök grovt.
Vispa upp ägg, tillsätt salt och allt rårivet.
Stek rårakorna gyllenbruna.

Servera med rårörda lingon, veggobacon och tex rårivna morötter & vitkål.

 

 

 

 

 

 

DIY: Honeycomb pom poms

Till Monthly Makers januariutmaning blev det en del skapande utöver det som jag till slut la ut. Jag har alltid tyckt att honeycomb pom poms är så otroligt fina och passade på att testa att göra ett par sådana nu. Den ena är gjord i vanligt silkespapper och den andra är gjort av papper från ett gammalt nothäfte, de bladen är betydligt tjockare. Vill ni göra i vanligt papper så rekommenderar jag att ni skär ut formen på papprena innan ni börjar limma ihop den, för det var inte superkul att skära genom ca40 lager av papper och jag fick desuttom ansa lite efteråt med sax för att det inte blev riktigt bra.
 
Du behöver ha: papper, linjal, penna i två olika färger, lim, nål och tråd och eventuellt band att hänga upp den i.
 
 
Så här gör du dina egna: Börja med att rita upp streck på ett papper, avståndet mellan strecken avgör hur stora cellerna blir (se bilden till vänster). Måla vartannat streck t.ex. rött och vartannant svart. Jag hade 4,5cm mellan på den turkosa och 3cm på den med notbladen. Sedan klipper du ut ca40-50st papper i den storlek du vill ha (jag har använt 40st), om du vill ha en pom pom som är 18cm så gör du pappret något större till exempel. Det bästa är att klippa/skära ut en mall på den formen man vill ha och sedan klippa papprena lite större än det. 
 
Sedan är det dags att limma alla papper.Lägg ut ett papper och dra limstiftet mellan de svarta strecken (lättast från mitten och ut åt varje håll), lägg sedan på nästa papper och lägg på lim mellan de röda strecken och sedan är det bara att fortsätta så till alla pappersark är slut. (På bilden till höger har jag några lager papper och har på det översta limmat mellan de svarta strecken). Till silkespappret använde jag vanligt limstift och till det tjockare pappret använde jag stenlim för att det ska hålla lite bättre. 
 
 
Nu är det dags att limma på lite tjockare papper på över och undersidan och sedan klippa formen, klipp en liten bit utanför det pappret, se bilden till vänster.
 
Sedan är det dags att ta nål och tråd och göra som på mittenbilden för att bollen ska bli en boll helt enkelt. Sätt nålen någon cm nedanför kanten och trä igenom alla papperslager, knyt ihop så att det blir en liten ögla (gör den inte för liten bara då kan det bli svårt att få ut hela bollen). Gör så både uppe och nere. Om du vill hänga upp bollen i tråden knyter du öglan likadant som på andra sidan men lämnar en längre bit kvar efter som du sedan kan hänga i.
 
Nu är det bara att limma (eller tejpa med dubbelhäftande tejp) ihop de båda vita tjockare papprena mot varandra så vips har man en finfin honecomb pom pom.
 
 
Jag hade lite band hemma som jag använde som upphängning, jag fäste bandet mellan bladen med dubbelhäftande tejp, men man kan ju sy dit det också.