Mjölkfria biskvier med passionsfrukt och lime

Jag bakade ju en hel del till Wincents namngivning och jag tänkte att det var dags för ett recept därifrån. De här biskvierna är otroligt goda! Jag tycker oftast inte att biskvier är så gott men kombinationen med passionsfrukt och lime är helt oslagbar! Originalreceptet är från Älska att baka och i det receptet används vit choklad men för att göra den mjölkfri använde jag mörk istället. 
 
Biskvier med passionsfrukt och Lime
Ca 50 st små eller 20 stora
 

Botten:
150g sötmandel
2 dl strösocker
2 äggvitor

 

Smörkräm:
200g mjölkfrittsmör
2.5 dl florsocker
1 äggula
6 passionsfrukter
2 lime

 

250g mörk choklad

 

Sätt ugnen på 200 grader och häll upp mandlarna på en plåt. Rosta mandlarna i ca 10 min tills det doftar gott. Låt mandlarna svalna och sänk ugnen till 165 grader.

 

Mal mandlarna fint (jag gjorde med stavmixer) och blanda med socker och äggvita. Tillsätt lite äggvita i taget så konsistensen precis bildar toppar och inte flyter ut när du spritsar små 5-kronor på plåten med bakplåtspapper.

 

Grädda i ca 10-15 min. Håll koll på dem, de ska vara lite sega i mitten. Låt svalna på plåten

 

Vispa smör, äggula och florsocker i ca 5 min så smörsmaken minskar och krämen blir fluffig och ljus.

 

Skrapa ur passionsfrukterna och pressa ur så mycket saft du kan (med baksidan av en sked i en sil, inga kärnor ska vara med). Häll saften i smörkrämen. Riv skalet av limen och pressa i saften från en av dom. Tillsätt i smörkrämen och vispa i 1 min.

 

Fyll en spritspåse med smörkrämen och kläm ut en klutt på varje botten. Ställ in i frysen 15 min.

 

Smält chokladen och doppa varje biskvi så all smörkräm täcks, skaka av överflödig choklad och häll på ev dekorationer. Jag tempererade chokladen men det måste man inte göra. 

 

Sörmlandsleden - Etapp 35:1

Här i Sörmland har vi något som heter Sörmlandsleden, det är en vandringsled som totalt sett är ca100 mil lång. Längs med leden finns vindskydd och grillplatser utplacerade där man kan övernatta och/eller laga mat. Sörmlandsleden är uppdelad i olika etapper och sedan finns även en hel hög rundslingor med varierande längd som man kan gå. För ett par veckor sedan tog jag med mig Miro på en sån rundslinga, nämligen etapp 35:1 som går runt Nävsjön som ligger i närheten av Nävekvarn. Den är drygt 8 km lång och man får väl säga att det är lätt terräng, mest platt, men en del rötter som kan bli lite hala (jag lyckades halka två gånger).
 
Redo för vandring.
 
Här ser man nästan hela sjön.
 
Det var en riktigt skön och solig höstdag och det var rätt många som hade tagit sig till sjön för att fiska, men efter nån dryg kilometer så var det rätt tomt, precis som jag vill ha det.
 
Den här är lite spännande tycker jag, undrar lite vad den har för funktion ;) Kanske som planka för strandsatta pirater.
 
Finaste Miro njöt nog lika mycket som mig.
 
På rundslingan fanns även en gästbok som man kunde fylla i (och även se vilka andra som gått).
 
Så måste man ju pausa lite med lite te och macka, som av någon anledning alltid smakar godare utomhus.
 
Det var så himla skönt och mysigt att vandra den här dagen, även om rundslingan bara är drygt 8km så är det första gången jag går så långt i ett svep sedan innan jag blev gravid.
 
Spångar finns det gott om på den här rundan, men de är i bra skick så inga problem där.
 
och så var det såklart en del fina höstfärger också.
 
Miro filosoferar (kanske).
 
Det är också lite myrmark runt sjön (även om jag inte fick med så mycket av den på bild).
 
Hur underbar är inte den här gamla träsoffan, ser ju ändå ganska stabil ut, eller?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Montly Makers Oktober - Drömfångare DIY

Här hemma har vi haft sjukstuga hela veckan, därav bristen på inlägg här, men jag måste säga att jag blir superglad av att se att ni är inne och kikar ändå. Nu är jag i alla fall på bättringsvägen, även om jag inte är helt hundra så orkar jag i alla fall pyssla lite här hemma. 
 
Till månadens Monthly Makers tema Garn hittade jag mycket inspiration på vad jag ville göra, men en sak som jag älskar och har velat göra länge är en lite större drömfångare. Tidigare har jag fyndat broderiringar och garn på loppis så det hade jag redan hemma och pärlorna tog jag från ett par armband. Jag hade velat ha lite fler fjädrar, de flesta jag hade var för stora, jag brukar plocka med mig fjädrar när jag hittar dem liggande ute i naturen så det fick bli lite som det blev.
 
 
 
Jag tänkte bara visa lite snabbt hur man knyter en drömfångare.
Börja med att fästa garnet med en knut, sedan tar du garnet över ringen, bakom och igenom öglan. Forstätt så runt hela ringen. Desto mindre avstånd det är mellan öglorna desto mindre hål blir det i nätet.
 
När du kommit runt hela ringen fortsätter du genom att göra öglorna på mitten av garnet som är mellan öglorna på ringen. Och sedan gör du helt enkelt likadant tills drömfångaren är klar, då är det bara att knyta en knut för att avsluta (på bilden ovan har jag precis påbörjat det tredje varvet). 
 
Vill du ha pärlor i så är det bara trä på på garnet och placera där du vill ha dem. Jag valde att bara ha tre stycken nära mitten.
Under själva drömfångaren har jag dekorerat med en massa garn, lite flätor av garn, makramé, pärlor och fjärdrar. (Kolla vad olika drömfångaren ser ut med olika bakgrund!)
 
Kom ihåg att gå in hos Beata och länka erat bidrag i hennes inlägg som dyker upp under dagen!
 
Följ Monthly Makers på Facebook och Instagram se vad som är på gång!
 
Förutom jag själv är det de här 11 bloggarna som ligger bakom Monthly Makers:
SandraMikaelaJessicaJessEmelieElsaBeatriceBeataAnna MaríaAliciaAgnes