Lära känna listan

Jag lovade ju att jag skulle berätta lite mer om mig själv för ett tag sedan och eftersom jag tycker att det är ganska svårt att bara skriva rakt upp och ner sådär så har jag helt enkelt kopierat frågor från en lära känna lista. Är det något mer du vill veta så fråga gärna :)
 
 
1. Hur gammal är du?

Jag är 33

 

2. Hur gammal känner du dig?

Alltså, jag vet inte riktigt hur man bör känna sig som 33år. Jag kan ju inte riktigt fatta att jag är 33, om jag tänker på hur jag tänkte att 33-åringar var när jag var drygt 20 så är jag inte alls sån. Men jag har väl också insett att jag är ju samma person som då även om jag såklart ändrat mig, jag har fått en hel del livserfarenhet och blivit mer lugn och trygg och det påverkar ju såklart vem jag är också. Men ibland känner jag mig nog som 20 och ibland som typ 70 haha

 

3. Var bor du?

I ett hus tillsammans med min sambo Ola, vår lilla Wincent och vår hund Miro som är en Groenendael och vi bor i en litet samhälle utanför Nyköping.

 

 4. Vad har du gjort idag?

På förmiddagen var jag och tränade och efter det var planen att fortsätta renovera i Wincents rum, men istället har det varit mest fix och don infor morgondagen då jag ska stå och sälja grejer på en barnbasar (tänk att man redan har så mycket barngrejer/kläder som man inte använder). Jag hade för mig att den var på söndag och hade planerat att göra allt i morgon, så när jag vid lunch idag blev påmind om att det är imorgon, blev det tvätt, uppmärkning och ihopplockning av allt istället. 

 

 

5. Sommar, höst, vinter eller vår, vilken föredrar du? Varför?

Jag trivs allra bäst på senvåren, sommaren och den tidiga hösten. På våren älskar jag att se att naturen kommer igång, på sommaren att det är varmt (förhoppningsvis) och den tidiga hösten när löven börjar ändra färg för att det är så himla vackert. 

 

6. Är du beroende av någonting?

Att få vara kreativ och skapa.

 

7. Nämn tre saker som man kanske inte vet om dig?

 1. Att jag har fyra yrkesutbildningar (och har jobbat inom alla yrkena):  Elektriker, Fritidsledare, Massage- och friskvårdsterapeut och Bartender. Förutom det har jag även pluggat internationell solidaritet, konst, mode/design, spanska och filosofi (kanske nåt mer som jag inte kommer ihåg nu).

2. Att jag älskar listor och att skriva för hand, jag skriver listor på typ allt, to do lists för renovering, vad jag vill skapa, packlistor, planering över huvud taget!

3. Att jag alltid velat att lära mig sjunga (men alltid känt att jag varit för gammal, även när jag var 15 kände jag så, hur konstigt är inte det).

 

8. Har du någon gång brutit ett ben?

Nope, har väl starka ben haha

 

 
9. Var i världen skulle du vilja befinna dig på nu?

Jag skulle ju inte banga för att åka till Spanien med familjen och stanna där till början på april, är så trött på vinter, snö och slask just nu.

10. Vilket är ditt favoritgodis?

Choklad måste det nog bli och gärna i kombination med lakrits.

11. Vilken är din favoritaffär?

Jag har ingen, ofta så kommer jag på en sak jag vill ha och sen letar jag upp var det finns och handlar där.

12. Är du morgon- eller kvällsmänniska?

Det är lite olika, oftast är jag morgonmänniska men det ändrar sig ibland och vissa perioder är jag kvällsmänniska istället. Just nu är det lite både och, jag fastnar uppe länge på kvällarna men går ändå upp relativt tidigt på grund av Wincent (vilket gör att jag är ganska trött istället).

13. Har du blivit sydd någon gång?

Japp, för några år sedan när jag cyklade bmx och gjorde en Wallride som gick helt åt skogen. Jag landade på hakan på asfalt från typ 2 m höjd. Efter att jag kom tillbaka lite till verkligheten tog jag bilen och körde hem (jag insåg i alla fall att jag inte borde cykla mer den dagen), väl hemma kollade jag på såret och kom fram till att det nog behövde sys, så då åkte jag vidare till akuten istället. 

 

 
14. Hur såg ditt liv ut för tio år sedan?

Oj, 2006 alltså, då bodde jag i Majorna i Göteborg tillsammans med min dåvarande sambo Mikael och vår katt mäster Salieri.

Jag pluggade till fritidsledare och tog examen i december 2006, under hösten jobbade jag även extra som fritidsledare. Tillsammans med klassen var vi även på studieresa till Irland, och det var så sjukt fint, vill verkligen tillbaka dit!

Jag cyklade mycket bmx, jag anordnade en bmx träff i England, för tjejer som cyklade bmx, tillsammans med ett par andra som jag träffat på internet. Jag drev en hemsida om tjejer som cyklade bmx som hette cakebmx och var runt och tävlade i Montpellier, i Paris och på BMX Masters i Köln.

 

15. Är du blyg?

Jag vet inte om jag skulle säga blyg, men jag är ganska introvert, vet inte om det räknas som samma direkt. När jag var yngre hade jag väldiga problem med att tala inför en grupp och dylikt, men i och med Fritidsledarutbildningen och alla presentationer där samt att jobba som fritdisledare har gjort att jag inte har några problem med det alls idag. 

16. Vad heter du i andra namn?

Maria

17. Vill du gifta dig?

Jo, det vill jag nog, men kanske inte traditionellt i kyrka och så, jag vill nog att det ska kännas mer som jag även om jag inte har någon bild i huvudet på hur det ska se ut just nu. 

18. Har du, eller har haft, något smeknamn?

När jag var liten fick jag smeknamnet Ancan, (dels för att jag heter Annica så klart) men främst för att vi var på Kanarieöarna tillsammans med en annan familj och deras son (som var lika gammal som mig) hoppade i och simmade i poolen och jag blev så arg för att jag inte kunde simma så jag hoppade i och simmade ändå och såg tydligen ut som en Anka haha jag lärde mig ju att simma i alla fall. 

I tonåren hade jag Kemikal som internetnick på Lunarstorm och Helgon mm (efter en låt av Peace Love and Pitbulls). Men annars kallades jag för Anca (vilket vissa kallar mig idag med). 

Annars är det väl mest sådana där gölliga sambonamn som är smeknamn idag.

 

 

 

 

 

Biffar med fetaost och soltorkade tomater

Idag skulle ni egentligen fått ett DIY projekt, men det går inte alltid som man tänkt sig, jag vet inte riktigt vad som gick fel men jag håller på med ett nytt försök så ni får vänta ett par dagar till innan det kommer upp här.
 
Så länge får ni hålla till godo med ett recept. Biffar är ju väldigt enkelt att göra själv, både vegetariska och med kött i. Det här receptet går att använda till både sojafärs och köttfärs, men vill du göra det med köttfärs så räcker det med ett ägg i. Hur gott är det inte med kombinationen soltorkade tomater och fetaost?! Det är något av en favorit hos mig i alla fall och just därför blev det även innehållet i de här biffarna.
 
Biffar med fetaost och soltorkade tomater
400g sojafärs (eller köttfärs)
4-5 msk ströbröd (det går att använda mixade havregryn om man vill ha glutenfritt)
1 1/2 dl mjölk
1/2 hackad lök
1-2 vitlöksklyftor
6-8 soltorkade tomater
150g fetaost
3 ägg (1 ägg om du använder köttfärs)
2 msk hacka färsk timjan (eller ca 1 tsk torkad)
salt, peppar
 
Börja med att blanda ihop ströbröd och mjölk och låt det stå och svälla i ca 10 minuter.
Bryn löken tillsammans med den pressade vitlöken.
Skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar. 
Blanda färsen med ströbröd/mjölk blandningen, ha sedan i resterande ingredienser och smula i fetaosten. Blanda ihop allt ordentligt. Smaka av med salt och peppar.
Forma till biffar och stek först på lite högre värme på båda sidor för att få bra färg och sedan lite längre tid på lägre värme.
 
 

Äntligen renovering

Nu i helgen har jag äntligen börjat med renoveringen av Wincents rum, det blev ju lite fördröjt på grund av mitt ryggskott, men nu är det alltså på gång. Jag tänkte att ni ska få följa med i hela processen. Förra hösten gjorde vi ett nytt badrum, då tog vi en del av (fd) vardagsrummet till det och den andra delen ska nu alltså bli Wincents rum.
Eftersom det var vardagsrum innan och vi slog upp en vägg mitt i så hamnade fönstret lite för nära ena väggen, så första steget var att flytta ut fönstret en bit. Min syrras man är snickare så han var så snäll och hjälpte oss med det, jag hade säkert fixat det själv, men det skulle antagligen ta betydligt längre tid så det här blev smidigt. För ett par veckor sedan var rörmokaren här och tog bort elementet också, eftersom det dels ska på nytt gips bakom och att det sedan ska flyttas så är det enklast att ha det borta hela tiden, plus att jag då kan måla om det i en lite bättre arbetsställning också.
 
Som ni också ser på bilden så är det en hel del kablar, återigen eftrsom det var vardagsrum så kom både antennkabel och telekabeln in i det rummet. Det känns ju ganska onödigt så jag drog om de kablarna så att de går ner till vårat (tillfälliga) vardagsrum istället. 
 
 
Sedan var det dags för taket, den gamla takpappen var trasig på flera ställen och färgen flagade så den drog jag ner. När man tar ner takpapp så blir det sådana här rader med spik kvar. För att få bort dem använder man en spikutdragare och en hammare vilket gör att det går ganska smidigt och fort.
 
 
På vissa ställen mellan takplankorna var det springor som ni ser på bilden till vänster, där det alltså ramlar ner sågspån om man inte gör något åt det. Så förutom att spackla hålen (med vanligt handspackel) som blev efter spikarna som jag dragit ut så fogade jag dessa springor med latexfog, det är bra på grund av att trä rör sig lite och latexfogen är lite elastisk. Sen måste latexfog och spackel torka ordentligt, idag hade torkat så pass att jag kunde slipa (slipa spackel är nog bland det tråkigaste jag vet för övrigt).
 
Jag har tänkt att behålla träplankorna i taket (som ni kanske redan har förstått), men de ska målas vita och jag hann med första lagret idag. Färgen jag använder heter Panelgrund och är superbra om man ska måla gammalt trä, anledningen är att det är en 4 i 1 färg som funkar som kvistlack, spärr, grundfärg och täckfärg samtidigt, vilket gör att man slipper flera moment och kan använda den här till allt. 
 
Fortsättning följer ;)