DIY antiloop upgrade

Som många andra har vi en antilopstol hemma, för er som inte vet så är det alltså en barnstol. Det kanske inte är något vi skulle ha köpt själva, men vi fick den och så länge den funkar så funkar den. På Ikea finns det en dyna man kan köpa till, det är en upplåsbar del och ett överdrag, dynan är superbra men överdraget är ingen höjdare. Jag tänkte visa hur man lätt syr ett eget överdrag istället. 
 
 
 Så här gjorde jag:
Lägg tyget (eller tygerna, jag använde olika till fram och baksida) dubbelt, räta mot räta (eller de två tygstyckena räta mot räta). Vänd det medföljande överdraget ut och in och nåla fast det, rita av längs med kanten och klipp ut. 
 
Börja med att sicksacka eller overlocka (båda tygerna för sig) längst ner på tyget, där det ska vara öppet. 
 
Sy sedan en raksöm 1 cm in runt hela och sicksakcka sedan kanten, eller overlocka den som jag har gjort. 
 
Sedan vill man ju ha något sätt att stänga den på, jag hade tänkt att sätta dit tryckknappar, men jag hade inte tillräckligt många hemma. Efter lite funderande kom jag fram till att jag skulle sätta dit band så att det går att knyta ihop den, såklart hittade jag inget som direkt passade. Men skam den som ger sig, jag kom på att väldigt många tröjor har sådana där band som förhindrar dem från att åka av galgen(ja precis de som alltid åker fram och syns när man har på sig tröjan), så jag tog en tur i garderoben och klippte av några band som jag använde. Fint återbruk? va ;) Jag sydde bara dit banden med jämna mellanrum och sedan sydde jag även en stickning och fållade upp själva kanten. Man kan ju såklart sy dit en dragkedja också som det är på Ikeas överdrag, men sy då dit den först innan du syr ihop allt istället. 
 
 
Före (bildkälla) och efter.
 
Jag tror att jag ska sy en till, fast istället för bara ett överdrag ska jag göra den som en dyna, så att man tvätta hela dynan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Renoveringen

Ja alltså jag blev ju egentligen klar med Wincents rum för dryga två veckor sedan, men jag glömde lite bort att blogga om det. De tidigare inläggen hittar ni här! Men det jag har gjort i rummet sedan sist är:
 
Spackla skruvhål och skarvar i gipsskivorna en gång till och slipa såklart. Måla där elementet ska sitta ett par gånger och sedan var nästa steg att lägga det nya golvet, det gamla golvet såg ut så här:
Nu är det lite fint gipsdamm i alla repor så de syns extra tydligt, det hade gått att slipa om golvet och sedan lacka det, men problemet är att det är så mjukt så att det hade blivit väldigt fult snabbt igen. Vi valde istället att lägga ett vitlaserat ekparkettgolv, supersnyggt! 
 
Efter golvet var det dags för smyglister och foder runt dörren och fönstret, fönsterbräda och till sist golvlister. Spika, spackla, slipa och måla och nästan till sist var det dags för tapetseringen. 
 
Det häe är det moment jag tycker absolut bäst om, för det blir sån otrolig skillnad när tapeterna kommer upp, vilket inte är så konstigt eftersom det i stort sett är klart efter det. Det som var kvar till sist var såklart eldragningen (eftersom vi har utanpåliggande el). Eller jag har faktiskt en sak kvar kom jag på nu, jag ska måla om elementet så att rörmokaren kan komma och koppla in det, vi kör på el-element så länge så värmen har vi
 
Sen dess har det kommit in lite möbler och lite hyllor har kommit upp (bland annat den här som jag byggde på Monthly Makers tema trä) och så, men det är fortfarande lite småfix kvar som jag tänkte göra innan ni får se hur rummet ser ut.
 
 

Februari = omplantering

 
 
 
Ljuset börjar komma tillbaka och det är dags att plantera om krukväxterna hemma så att de kan få en extra boost. Deras viloperiod är över nu i månadsskiftet och det är runt den här perioden som det är bäst att göra omplanteringen. Framförallt ska man plantera om de som är lite trötta, där jorden är utarmad eller de som har mycket rötter och behöver en större kruka. Så häromdagen åkte jag förbi och köpte lite blomjord och planterade om alla mina krukväxter, det var några dagar sedan och det syns redan på dem att de har fått ny näring!
 
Så här såg det ut på köksbordet hemma när jag höll på, rena djungeln.
 
 
Jag har ett ar Paraplyaralior och de såg ut så här i krukorna, jag planterade inte om dem förra året (shame on me) så där blev det en ordentlig beskärning av rötterna.
 
Om man vill beskära växten ovan jord är det bra att vänta ett par veckor efter att man har planterat om dem så att rötterna hinner etablera sig ordentligt. Jag kunde inte hålla mig från att ta ett par skott som nu får stå i loppisfyndade glasbehållare.
 
När jag var och köpte jorden hittade jag även lite miniplantor och en av dem fick bo i den där till vänster, jag vet inte vad de kallas men den här har jag fyndat på loppis för länge sedan, jag tyckte att det blev superbra med lite stenar i också.