Fina Dalarna - del tre

Nu kommer det lite mer bilder från vår resa i Dalarna och även lite från förra gången vi var uppe. Här hittar ni del ett och del två,
 
Längs silverringens kulturslinga finns också Ulvshyttan som också var ett järnbruk, vi åkte bara förbi iår, men förra gången vi var upp stannade vi och kollade lite närmare och jag fotade lite. 
 
 
 
Masugnen är rätt pampig
 
 
och det är något visst med slaggpelarna, dessa i kolhusruinen.
 
 
Men för att återgå till årets resa så blev det en del loppisbesökande, det finns en hel hög med rätt stora loppisar runt om Borlänge, det var kul även fast vi inte hittade så mycket och inte blev det några bilder från det heller.
 
 
Det blev ett par kvällspromenader också
 
 
med massor av mygg, den enda som klarade sig utan myggbett var Wincent som låg säkert under myggnätet
 
 
och så var det ju det här med sjöar och Dalarna igen, jag kan nog inte få nog av dem
 
 
Bara för det slänger jag in en bild från förra Dalarnatrippen också
 
 
Även om vädret var rätt ostadigt och det var en del regn så hade vi det mysigt och kom iväg på en hel del grejer och så var vi ju hemma en del, här är Wincent fullt upptagen med att prata med Tiger
 
 
och jag vet inte vad han drog för skämt, men roligt var det tydligen och det blev sötchock
 
 
Jag avslutar serien Fina Dalarna med den här underbara bilden som egentligen var en av de första jag tog, faktiskt samma kväll som vi kom upp till Dalarna.
 
 

En liten update

I måndags fick vi finbesök av den här supersöta lilla tjejen och hennes föräldrar som är Olas bror och hans fru. Den lilla gobiten heter Alva och är Wincents kusin, hon är runt tre månader äldre än Wincent, men det var första gången vi träffade henne, supermysigt och kul att träffa både henne och hennes föräldrar. Anledningen är de bor på västkusten, så det är inte så att man bara svänger över på en fika. 
 
Men vi tar igen det lite nu, vi ska åka en sväng och hälsa på dem om ett par veckor och så kommer de hit igen till Wincents namngivning. Jag tycker att det är superroligt att Wincent har lite kusiner i sin ålder då mina två kusiner är nästan jämnåriga med min systers barn. 
 
 
 
Här hemma har jag fått ett litet renoverings/byggryck, det har kliat i fingrarna ett bra tag nu och nu är Ola också föräldraledig så då tänkte jag passa på lite. Just nu är det tvättstugan, som framöver kommer vara kombinerad tvättstuga, hobbyrum och förvaring, som ska få sig en liten ansiktslyftning.
 
Jag fick börja med att riva ner en vägg med bilmaskin och slägga, så här snygg är jag när jag renoverar haha jag var i alla fall duktig och kom ihåg både skyddsglasögon och andningsskydd (hörselskydden gå av bara farten så fort man startar maskinen). Men nu är väggen borta och idag har jag börjar mura upp en liten grund som ska bli en sockel där tvättmaskin/torktumlare och tvättho ska vara. 
 
 
För övrigt så har det blivit lite shopping på senaste tiden då vi ska på min morbrors bröllop på lördag, det är ju alltid bra att ha en legitim anledning till att shoppa ;) och sedan hade Lindex 50% rabatt på reavaror idag så jag fick shoppat lite kläder till Wincent också. Inbjudningskorten till Wincents namngivning är klara och ska skickas iväg och jag har fått hem grejer för att göra dekorationer, det känns skönt att vara förberedd (för en sån som mig som har en uns av kontrollbehov) även om det är runt två månader kvar :)
 
 

Fina Dalarna - del två

I Dalarna har det brytits mycket silver och järn och idag finns en kulturslinga som kallas för silverringen som går genom några ställen i Silvberg och Säter.
 
Vid Östra Silvbergs gruva hittar man Storgruvan som har turkost vatten! Det är en av Sveriges äldsta silvergruvor och hade sin storhetstid under 1400-talet.
 
 
I närheten av gruvan finns också en gammal medeltida ödekyrkogård. 
 
 
I Grängshammar hittar man gammal järnbruksmiljö med byggnader uppförda i slaggflis. 
 
 
Kolhusruinen med sina pelare
 
 
och såklart en sjö
 
 
i Bispberg hittar man också en järngruva och den så kallade Vasalaven som syns på bilden ovan. Jag upplevde inte just det så speciellt kanske.
 
 
Däremot finns Bispbergs klack i närheten, det är en liten vandring på runt  1,5km uppför innan man kommer upp.
 
och på vägen upp såg vi ett parti med en massa mjuk mossa, det ser så inbjudande ut, jag var så sugen på att bara lägga mig och sova där
 
När man kommer upp finns det förutom en vacker utsikt även ett vindskydd med grillplats 
 
 
och ett utsiktstorn som man kunde klättra upp i för att komma över trätopparna, tyvärr var kanten så hög så man knappt såg ut.
 
 
men jag tycker att utsikten nedanför inte var så dålig den heller. 
 
Här hittar ni del ett av Fina Dalarna