Monthly Makers Juni - Mönster

Den här månadens tema blev ju mönster efter en omröstning på Facebook. Det är så himla roligt att se alla bidrag som redan har kommit in på det här temat och denna månaden har även jag lyckats skapa lite. Jag hade en liten betonggjutardag med min mamma, moster och syster efter att jag hade sett ett stort fågelbad i betong i en visningsträdgård. Och av en händelse hade också årets rabarber blivit otroligt stora, så jag ville främst göra ett stort fågelbad av det och måtten på mitt fågelbag blev drygt 70 cm x 80 cm!
 
 
Jag tycker att det blir så otroligt fint när man gjuter av blad, ådrorna på baksidan av bladen kan bli otroligt fina mönster och det passade ju alldeles utmärkt till månadens Monthly Makers.
 
 
Om ni inte redan har varit inne hos Atilio (som är denna månadens värd) och kollat på vad alla har skapat tycker jag att ni ska ta en titt där nu.  Och glöm inte att gå in och länka till erat alster i kommentarsfältet hos henne!
 
 
Som vanligt hittar ni Monthly Makers på FacebookPinterest eller på Instagram under #montlhymakers
 
Vi som håller i Monthly Makers projektet är:
SandraMikaelaJessicaJessEmelieElsaBeatriceBeataAnna MaríaAliciaAgnes och så jag såklart!
 
 
 
 

Dille på bröd

Jag fick lite blodad tand när jag gjorde det här brödet och det blev så pass bra som det blev. Så häromdagen fick jag för mig att baka frallor, originalreceptet hittade jag här men jag har gjort om det lite, och resultatet blev superbra!
 

Lantbrödsfrallor med solros och linfrö
20 frallor

50g Jäst
2,5 dl Havremjölk
2,5 dl Vatten
3 dl Havregryn
½ dl Linfrö
½ dl Solrosfrön
2 tsk Salt
2 tsk Flytande honung
½ dl Rapsolja
2 msk brödkryddor
ca 8 -9dl Lantbrödsmjöl

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen i den.
Tillsätt havregryn, linfrö och solrosfrön. Låt stå i 15 minuter.
Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta in så pass mycket mjöl tills du får en smidig deg och knåda i ca 6-7minuter. Dela upp degen i 20 bitar på mjölat bakbord. Forma till små frallor och lägg på plåt. Låt jäsa i 40 minuter.
Grädda frallorna mitt i ugnen i 225C i ca 11-12 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.

 
 

Vegosill och ett regnigt midsommar

Midsommar spenderades med ett par fina vänner god mat och massor med regn. Det regnade precis hela dagen här så vi bestämde oss för att hålla oss inne istället för att gå iväg på midsommarfirande som vi hade tänkt, men det blev bra det med 
 
Sill är faktiskt något jag kan sakna ibland, men sedan ett några år tillbaka brukar jag göra vegosill av aubergin, det blir bättre än vad man förväntar sig, även om den dock inte blir lika salt som sill är. Till i år blev det en citron- och dillsill och en caviarsill, och min favvo blev caviarsillen. Förutom att de är vegetariska så är de även mjölkfria då vår lille Wincent får en massa magnip av mjölprotein. 
 
Auberginsillbitarna gör du såhär
Tvätta av auberginen och skär upp den i "sillstora" bitar, man kan skala den om man vill men jag gillar att ha skalet kvar.
Koka bitarna i ca 5 minuter i väldigt saltat vatten. Håll lite koll på bitarna, man vill ha lite tuggmotstånd kvar, så de ska inte bli helt "genomskinliga"
Häll av vattnet så är det bara att smaksätta.
 
Citron- och dillsill
auberginbitar från 1/2 aubergin
1 dl sojayoghurt
rivet skal från ca 1/2 citron
1-2 msk citronsaft 
1/2 msk vitvinsvinäger
2 msk citronolivolja
ett stort knippe dill (efter behag)
salt och peppar
 
Blanda alla ingredienser, ha i auberginbitarna och krydda med salt och peppar. 
 
 
Caviarsill
auberginbitar från 1/2 aubergin
1 dl sojayoghurt
1/2 msk vitvinsvinäger
2 msk rapsolja
1-2 msk majonnäs
1 tsk senap
1/3 burk svart tångcaviar
1 vitlöksklyfta
1-2 msk citronsaft
ett stort knippe dill (efter behag)
salt och peppar
 
Blanda alla ingredienser, ha i auberginbitarna och krydda med salt och peppar.