Hälsosam tårta utan socker till Påsk

För ett tag sedan hittade jag ett recept hos Scandinavianwellness på en nyttig påsktårta. Jag var lite tveksam när jag såg ingredienserna, men jag tänkte att jag skulle testa ändå. Och jag säger bara det, tveka inte, just do it, den blev jättegod!
 
Istället för raffinerat socker så är det bara dadlar som är använt som sötning. Wincent fick smaka lite grann och ville ha mer så den fick godkänt av honom också ;)
 

 

Hälsosam tårta utan socker

 

Botten:

3 dl nötter, jag tog hasselnötter, mandel och paranötter

12 färska urkärnade dadlar

1 dl kokosflingor

3 msk kokosolja

2 krm vaniljpulver

 

Fyllning 1:

2 burkar kokosmjölk (rör inte om utan använd bara det tjocka)

3 frysta bananer 

ca 6 st (0,5dl) färska urkärnade dadlar

2krm vaniljpulver

Saften och skalet från 1 citron

 

Fyllning 2:

1/2 fyllningen av Fyllning 1

2 avokado

2 nävar färsk spenat

2 tsk matcha te pulver, vetegräspulver eller 1 tsk spirulina fungerar (jag använde spirulina)

2 färska urkärnade dadlar

 

Gör så här:

Botten:
Egentligen skulle man blötlägg nötterna ett par timmar eller över natten, jag glömde det så mina fick ligga i lite ljummet vatten i can 10 minuter. Smält kokosoljan lite så att den är flytande.
Lägg samtliga ingredienser till botten i en matberedare. Mixa ihop till en smet, tillsätt ev lite av vattnet till önskad konsistens.
Tryck ut i en form med lös avtagbar botten. Ställ in i frysen. 
 
Fyllning 1: 
Skopa ur det tjocka gräddlagret från de kylskåpskalla burkarna med kokosmjölk och tillsätt dadlarna och vaniljpulvret. Vispa tills grädden är luftig.
Mixa bananen och rör ner.
Tillsätt saften och skalen från 1 citron. Rör om.
Häll på hälften av fyllningen över botten och spara resterande hälft till nästa fyllning. Ställ kallt i 30 min. 
 
Fyllning 2: 
Mixa avokadon och spenaten fint. Mixa ner i resten av fyllningen tillsammans med dadlarna och sprirulinapulvret. Blanda noga.
Smaka av i fall du behöver mer sötning. Häll på fyllningen i formen, jämna ut kanterna och ställ in tårtan i frysen i minst 3 timmar. Tina tårtan i 45-60 min innan serveringen. Toppa med kokos och dekorera om du vill.