Underbart god äppelkaka

Nu är det ju äppeltider så jag tycker att alla ska passa på att göra den här äppelkakan, den är helt underbart god, det är nog den bästa jag har bakat någonsin! Jag tror att originalreceptet är från Kryddburken, men jag har lagt till lite grejer.
 
 
Äppelkaka
 
Smeten:
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
150 gram smör (rumsvarmt)
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
½ dl mjölk
 
Topping:
3-4 stora äpplen
3 msk strösocker
1 msk kanel
½ msk vaniljsocker
 

Vispa sen smöret tillsammans med strösocker så det blir vitt och luftigt. Tillsätt äggen, ett i tagen och vispa till en slät smet. Vänd ner mjölet blandat med bakpulver och sist av allt mjölken. Rör, inte vispa. Häll smeten i en rund springform 25 cm diam klädd med bakplåtspapper. Fördela äpplena ovanpå och häll oäven över vätskan från äpplena som blivit. Grädda i 175 grader ca 40-50 min.

 
Sätt ugnen på 175 grader.
Kärna ur och skär äpplena i bitar. Stek dem i smör, strösocker och kanel tills de fått lite stekyta och börjat mjukna.
 
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker riktigt, riktigt luftigt.
Smält smöret och häll i mjölken, blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd sedan försiktigt ner det i smeten (OBS vispa inte ner mjölet!)
Riv mandelmassan och tillsätt i smeten.
Fyll en smort och bröad form (24-26 cm i diameter).
Häll på äpplena plus smeten som blivit.
 
Grädda kakan i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt svalna och stjälp upp på galler. 
Dekorera med lite glasyr och pärlsocker och servera (kan med fördel serveras med vaniljglass eller vaniljsås).