Jag har bakat bröd!!
Ja det är faktiskt sant, jag har äntligen lyckats att baka bröd! Jag är en sån som kan baka kakor, bakverk, tårtor mm men bröd har jag aldrig lyckats med...förrän nu!
Jag hittade grundreceptet hos Atilio och har tänkt pröva det jättelänge, men det har liksom aldrig blivit av. Det här brödet görs i gjutjärnsgryta eller en gryta typ Creuset (tänk på att knoppen måste vara i metall bara). Igår fick jag i alla fall ett ryck och gav det ett försök och det blev bra! Ok, det kanske inte är det allra snyggaste som bakats och jag var lite feg med att tillsätta grejer, men i det stora hela är jag rätt nöjd. Till nästa gång tror jag att jag ska tillsätta lite anis och fänkål för att få lite mer smak.

Dinkelbröd i gjutjärnsgryta
25 g jäst
25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
3 dl fingervarm mjölk
2 tsk salt
3 dl siktat dinkelmjöl
3 dl fullkornsdinkel
6-8 dl lantbrödsmjöl
solrosfrön
Smula jästen och lös upp den med den fingervarma mjölken och vattnet. Tillsätt salt och mjöl (samt eventuellt andra ingredienser) och knåda lite. Låt degen ligga och jäsa under bakhandduk i 1 timme.
Häll ut degen ur skålen och knåda den i ordentligt med mjöl. Forma till en rund boll.
Lägg den sedan i en mjölad handduk och låt den jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in gjutjärnsgrytan.
Ta ut grytan, strö lite mjöl i botten på den, lägg i degen och sätt på locket. Grädda längst ner i ugnen i 20-25 minuter. Ta därefter av locket och sänk temperaturen till 225 grader. Gräda i ytterligare 15-20 minuter.

Jag tycker då det var snyggt! Hoppas det smakade bra :D