Kladdkakecupcakes med chokladkaffetopping

Ibland kan man ju bli sådär väldans sugen på något chokladigt, då kan jag lova att de här cupcakesen är perfekta. Receptet på muffinsen har jag hittat hos Sockerrus och toppingreceptet är från Heavenly cupcake (fast jag la till kaffet), två sidor med mycket söta godsaker. Jag invigde också två nya tyllar som jag köpt och testade att spritsa rosor, blev kanske inte helt nöjd, men det var ju första gången så det får duga.
 
Kladdkakecupcakes

ca 9 st stora muffins eller 12 st normalstora

50 g smör
1 dl ljus sirap
2 ägg
2 dl socker
½ tsk vaniljpulver
2 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g ljus eller mörk choklad (använd din favorit)

Ställ fram formarna och sätt ugnen på 175 grader. 
Smält smöret och häll i sirap
Rör ihop ägg och socker. Det ska inte bli fluffigt. Häll sedan i smörblandningen och rör om.
Blanda vaniljpulver, mjöl, kakao, salt, och bakpulver i en skål. Rör sedan ner mjölblandningen i smeten.
Smält chokladen i mikrovågsugnen (eller i ett vattenbad) och häll denna i smeten. Rör om med en slev så att allt blandas.
Fyll nu formarna med 2/3 smet.
Grädda i ca 16 minuter. Låt svalna lite.

 

Topping:
Swiss Meringue Chocolate Coffey Buttercream

3 st äggvitor
1 3/4 dl socker
200 g smör, rumsvarmt
100 g mörk choklad
1 1/2 msk kaffe

Smält chokladen i micron och ställ åt sidan för att svalna.
Ta fram smöret och tärna det i små bitar, lägg det på en tallrik för att bli rumsvarmt.
Förbered ett vattenbad. Skålens botten får inte nudda vattnet när det kokar. Kläck försiktigt äggen och lägg äggvitorna i skålen ovanför vattenbadet. Tillsätt sockret. Vispa hela tiden och värm marängsmeten till 60 grader, ta sedan bort skålen från vattenbadet och vispa till  blandningen är rumstempererad. Den ska nu vara vit, fluffig och glansig. Detta tar runt 10 minuter.

Sänk vispens hastighet till medel/låg, tillsätt en kub smör i taget och vispa mellan varje. När du vispat ner allt smör kan marängsmörkrämen till en början se ut som att den har skurit sig men det är bara att fortsätt vispa så löser sig det efter några minuter och krämen blir jämn, fluffig och mjuk. Tillsätt chokladsmeten och vispa till en jämn smet. Fyll en spritspåse och spritsa ut frostingen på dina cupcakes.

 

 De två översta är spritsade med en rostyll och de två undre med Wilton 1M, jag tycker nog att de senare blev snyggare, i alla fall på cupcakes.

 

#1 - - ɑ n n i k ɑ:

Mumsigt :D

#2 - - Josefin Nilsson:

Åh vad gott! :)

#3 - - Sandra:

Så gott det här ser ut. Måste nog komma på Wincents namngivning om du envisas med att baka så mycket gott hela tiden ;) Första bilden är dessutom hur snygg som helst!

Svar: haha japp så är det :) Tack! :)
inspirami.blogg.se