Superblodmånen!

I morse var det supermåne och blodmåne samtidigt, det är första gången det händer på 33 år, vilket betyder att senaste gången det hände var samma år som jag föddes! (tänk att man har blivit så "gammal") Det kunde jag ju bara inte missa, så jag ställde klockan på 04.15 för att det var mellan 4 och 5 som fenomenet blodmåne skulle kunna synas bäst. Wincent bestämde sig dock för att vakna och vilja ha mat då, så jag kom inte ut förrän runt 04.40 när han hade somnat igen. Så jag tog med mig babyvakt, kamera, stativ och Miro ut för att kolla in det hela, och jag fick till några hyfsade bilder också, men det varade inte så länge 05.10 gick jag in igen och då syntes inget av månen längre. Bilderna är knappt redigerade alls, det enda jag har gjort är att fördjupa svärtan lite! det var dock inte helt lätt att få inställnignarna rätt, det var första gången jag ens försökte ta kort på natthimlen eller månen för den delen.
 
Jag verkar ha haft tur, många verkar inte ha sett månen på grund av moln i vägen men här syntes den tydligt. Jag vaknade till lite tidigare under natten med och kollade ut och den vanliga fullmånen var inte så pjåkig den heller.
 
Tillbaka till superblodmånen, supermåne är alltså när månen befinner sig närmast jorden i en viss omloppsbana samtidigt som det är fullmåne och blodmåne är när det blir månförmörkelse och jorden hamnar mellan månen och solen, ljuset från solen filtreras genom gjordens atmosfär och ger den röda färgen. Förr förknippades blodmånen med mycket skrock och bekylls för att orsaka naturkatastrofer och olyckor, här kan du läsa om fler myter kring månförmörkelse.
 
Jag passade även på att ta lite bilder på stjärnorna, så himla vackert bara det!