Monthly Makers Februari - Äntligen

Åh, nu är det äntligen dags att få se vad alla har skapat på månadens tema Återbruk! Det ska bli så himla roligt! Jag tror att det är många som har känt att man måste prestera och skapa nåt världsomvälvande återbruk som ingen sett förut, ok kanske inte riktigt så allvarligt, men det finns en vilja att prestera nåt bra. Egentligen är det väl inget fel i det, men det är lätt hänt att man blir hämmad och inte gör grejer som kanske är enkla bara just därför eller kanske inte gör nåt alls och då har man hamnat lite fel tycker jag. Hela meningen med Monthly Makers och skapande i sig (för mig i alla fall) är ju att ha roligt, att utmana sig själv och få massor med inspiration. Jag tror det är viktigt att tänka på det med att ha roligt framförallt, det måste inte vara perfekt för att man själv ska bli nöjd eller för att någon annan ska tycka om eller få inspiration av det man gjort.

Jag hade ganska direkt en idé om att göra något med LP-skivor, men visste inte riktigt vad eller hur jag skulle göra. Jag började med att ta mig till en loppis och köpte lite gamla skivor, jag kände inte för att förstöra de jag hade hemma (ett tips är att köpa de som är dubbelskivor så kostar varje skiva bara hälften så mycket). Sen försökte jag komma på lite idéer om vad jag ville göra och det slutade med att jag hamnade i nån slags skapandefrenesi som gjorde att jag stod i flera timmar och grejade för det var superlätt och sjukt roligt! Så istället för ett återbruk får ni faktiskt tre av mig idag! Jag kan ju tillägga att jag har ett par idéer till som jag ska försöka förverkliga, men jag köpte helt enkelt inte tillräckligt många skivor.

 
Projekt 1: Vinställ
 
 
Gör såhär:
Lägg en skiva i diskhon, häll på kokande vatten, vänta en liten stund till skivan är alldeles mjuk och forma den sen runt något bra föremål (jag använde en whiskeykartong av plåt). Det enda man ska tänka på är att det kan vara bra med någon form av hanskar, vattnet är ju rätt varmt och så fort skivan kommer upp i luften stelnar den nästan direkt så man måste jobba ganska snabbt.
 
Jag blev nöjd i alla fall!
 
 
Projekt 2: Bokstöd
 
Gör såhär:
Nu kan man använda en mindre balja, häll i kokande vatten och tryck skivan mot botten vartefter den mjuknar. För att få en rak kant använde jag en liten skräbräda på ena sidan och en rak träslev på andra sidan. Ta upp och tryck till kanten på diskbänken eller en annan skärbräda så att den behåller formen när den kommer upp och stelnar. Jag delade första skivan efter att jag hade böjt den, men kom sedan på att det såklart är lättare att dela skivan före, så det är ett tips om man vill göra bokstödet som på bilden med det färdiga bokstödet.
 
 
Projekt 3: Skål
Kanske nåt av det mest klassiska att göra med en gammal lp skiva. Det var också superlätt, värm upp ugnen till ca 110 grader, lägg skivan på en skål som står upp och ner (som tål värme) och ställ in allt i ugnen. När du ser att den har mjuknat och blivit vågig är det dags att ta ut den och forma till den. Blev den inte riktigt som du ville så går det att ställa in den i ugnen igen och göra om. 
 
 

Lägg in en länk till ditt bidrag i det här inlägget, senast på måndag kväll/natt, den 2:a Mars alltså, så kommer samlingsinlägget upp den 4:e Mars här på bloggen!

OBS! När du lägger in länken till ditt bidrag godkänner du samtidigt att din bild får delas i våra bloggar (givetvis med källhänvisning) och att bilderna får pinnas till vår Monthly Makersboard på Pinterest. Vill du inte detta måste du säga det i samband med att du länkar ditt bidrag, annars utgår vi från att det är ok.

Ni hittar Monthly Makers på FacebookPinterest eller på Instagram under #montlhymakers

Vi som håller i Monthly Makers projektet ärt:
SandraMikaelaJessicaJessEmelieElsaBeatriceBeataAnna MaríaAliciaAgnes och så jag såklart! 

Många har redan lagt upp grymma återbruk på sina bloggar som jag tycker ni ska gå in och kika på!

#1 - - Ninette:

Mitt favoittema! (hittills!) Här kommer mitt bidrag: http://www.familjenbahne.com/?p=21374

#2 - - Johanna Kreater:

Det här var ett roligt tema men lite klurigt var det allt! Gillar verkligen vinstället du har gjort! Mitt bidrag för denna månaden finns här: http://jmkreater.blogspot.se/2015/02/aterbruk-ljus.html

#3 - - Johanna:

Jätteroligt tema som verkligen fick igång skaparlusten :) Här är mina två bidrag... http://blogg.loppi.se/johannazachhau/2015/02/25/monthly-makers-tema-aterbruk/

#4 - - Sara - litetarkiv.blogg.se:

Oj, vilken kul idé! Jättesnyggt! Här är mitt bidrag: http://litetarkiv.blogg.se/2015/february/monthly-makers-tema-aterbruk-2.html

#5 - - Stina - Tillvaron.se:

Vilka roliga idéer! Skålar av LP-skivor har jag sett massor av men inte bokstöd och vinställ, vinstället blev ju superfint - min favvo :)

Mitt bidrag är en vas inspirerad av vasen "Äng" från Klong och är superenkel att göra.

http://tillvaron.se/stina/monthly-makers-aterbruk

#6 - - Anna:

Håller med om problemet med att man blir hämmad. Nåväl det blev nått även denna månad iaf. :)

http://emoanna.blogg.se/2015/february/monthly-makers-2.html

#7 - - Choices by Annie:

Så trevligt med ett återbruks tema det måste jag ju helt enkelt haka på.
Här kommer mitt bidrag:
http://choicesbyannie.com/2015/02/22/monthly-makers/
Ser fram emot att se alla bidragen sen.
Fin dag till dig
Annie

#8 - - Camilla:

Morsomt tema, jeg er fortsatt i papir-verdenen.
Her er mitt bidrag:
https://camillanorde.wordpress.com/2015/02/23/monthly-makers-%E2%9E%81/

(prøver igjen, tror min første kommentar forsvant ?)

#9 - - Anna María:

Grymt med tre olika grejer. Älskar när ett material eller en teknik slukar allt och en vill inte sluta göra grejer. Jag gjorde en sänggavel av en bordsskiva. http://annamarialarsson.se/blogg/2015/02/monthly-makers-februari-aterbruk/

#10 - - Jess:

Så fina grejer, gillar särskilt bokstödet! Själv gjorde jag grytlappar av gamla kökshanddukar: http://jesskarlsson.blogg.se/2015/february/monthly-makers-aterbruk-2.html

#11 - - Lekfullt med Katarina:

http://lekfulltmedkatarina.blogspot.se/2015/02/fler-aterbrukadeanpassade-mobler.html?m=1

#12 - - Matilda:

Imponerande! Alla tre skapelserna, men bokstödet blev jag lite kär i måste jag erkänna. Mitt bidrag är ganska enkelt då tiden inte riktigt räckte till pga tentaplugg, men jag tänker att en del av utmaningen är ju att faktiskt skapa utifrån sina förutsättningar. Här är det! http://matildigt.se/2015/02/hanga-upp-affischer-med-byxgalgar/

Svar: Tack! Det är så roligt att höra att andra tycker om det man hittar på :) Men precis! det är ju det det handlar om, det är ju bättre att göra nåt litet och lätt och vara med och skapa än att inte göra nåt alls!
inspirami.blogg.se

#13 - - Kreater Malin:

Åh detta var lite klurigt Men nyttigt för mitt förråd av sparade pryttlar. Till slut blev det två saker. Dels ett bärbart dockhus och ett läderhalsband som är det jag länkat till http://jmkreater.blogspot.se/2015/02/laderhalsband.html?m=1

#14 - - Jessica:

Men vilka grejer! Har sett skålar förut men det andra var nytt, diggar!

http://jessicaandersdotter.se/blogg/alster-makeri/monthly-makers-februari-aterbruk/

Här har du mina ljusstakar av gammalt porslin!

#15 - - Emelie:

Vad roligt att du gjort flera saker! Här är det jag har gjort http://unvelo.se/monthly-makers-aterbruk/

#16 - - Anna:

Åh vad kul. Kommer väl ca aldrig få röra min killes gamla skivor men blev sugen på att testa...
Här kommer i alla fall mitt bidrag till Monthly makers.
http://kvinnan.blogspot.se/2015/02/amplar.html

#17 - - Malin A:

Kul idéer! Jag gillar särskilt bokstödet!

Mitt bidrag blev ett soffbord av kompostgaller :)
http://ultramalin.blogspot.se/2015/02/monthly-makers-februari.html

#18 - - Alicia:

Alltså så himla bra Annica. Bra tankar om prestationsångest, fint förmedlat och så kul återbruk!

Jag är totalallergisk mot såna LP-skålar och har därför liksom helt ratat LP-skivan som material. Synd, för här gör du någonting snyggt och snitsigt genom att tänka bara ett litet steg längre. Hur fenomenalt är det inte med bokstöd i skivformat? Älskart! Hur håller de böckerna på plats? Räcker det liksom att de yttersta pärmarna står på bottendelen för att väga upp för tyngden i sidled (om du förstår min trassliga mening)? Jag inbillar mig att bokstöd bör vara så himla tunga men det kanske de blir av sig själva om de går in under böckerna. Vinstället är också supertufft, och skålen får jag väl leva med ;)

Sist vill jag berömma dig för dina väldigt gedigna och pedagogiska beskrivningar. Du är väldigt bra på det!

Mitt bidrag är en omklädd och dekorerad lampskärm:
http://aliciasivert.blogspot.se/2015/02/monthly-makers-februari-muminlampa-i.html

Svar: Tack! jag kände att det behövde skrivas nåt om det, så att ingen tvekar för att man är rädd för att ens grejer inte ska vara bra nog.
haha jag har också haft sjukt svårt för LP-skålar innan och hade inte tänkt göra någon, men så ville jag testa hur det var att göra nått i ugnen med så då blev det en i alla fall och helt plötsligt så var det inte så farligt längre (även om jag gillar de andra två grejerna jag gjorde mer) ;)

Jag har testat med lite olika böcker och det står stadigt, plasten i LP-skivan är såpass hård, sen kanske man inte kan ha jättehöga böcker längst ut mot stödet, det kanske funkar, men det har jag inte prövat än.

Roligt att höra, jag försöker göra beskrivningarna så enkla som möjligt så att alla kan känna att det är möjligt att testa.
inspirami.blogg.se

#19 - - Hanna:

Hej! Fint! här är mitt lilla bidrag:)
http://hannajohanson.blogg.se/2015/february/aterbruk.html

#20 - - Hanna:

Vilken genialisk idé! Jag älskar särskilt bokstöden, måste måste måste göra sådana att ha här hemma!

Mitt bidrag blev ett halsband (igen, haha) av en gammal t-shirt! http://daysofhanna.blogg.se/2015/february/monthly-makers-aterbruk.html

#21 - - Elsa Maria :

Här kommer mitt bidrag:

http://elsalisalarson.se/2015/february/monthly-makers-aterbruk.html#comment

Det blev en lampa i spets!
Tjing!

#22 - - hille:

Bokstödet alltså, hur snyggt som helst ju!

Här är mitt bidrag:
http://heleneryden.blogspot.se/2015/02/monthly-makers-aterbruk.html

#23 - - Mikaela:

Så fina saker, har bara sett folk göra sådana skålar förut, gillar verkligen vinstället och bokstödet! Kreativt!

Här är mitt bidrag: http://bympv.blogg.se/2015/february/monthly-makers-aterbruk-av-en-petflaska.html

#24 - - Wilda:

Åh vilken häftig grej! Snyggt! Bokstödet vill jag ju göra direkt!
Här är mitt bidrag (också ett ställ): https://reaktionista.wordpress.com/2015/02/24/monthly-makers-aterbruk/

#25 - - Camilla:

Mitt bidrag: https://camillanorde.wordpress.com/2015/02/23/monthly-makers-➁/

#26 - - LisaMarie:

Åh vilken rolig idé! Gillar verkligen bokstöden, de är säkert jättefina på en öppen bokhylla mot en ljus vägg! Verkligen kreativt. Gamla skivor är ju så fina men ofta så oanvändbara.. Tack för att du delar och inspirerar!

Jag har också deltagit i monthly makers och har då tillverkat en tygvippa av en gammal skjorta. Mitt bidrag finns här:

http://lisamariesvarld.blogspot.se/2015/02/monthly-makers-februari-2015-tygvippa-i.html

#27 - - Kimmey ~ Kung varje dag:

Häftigt!

#28 - - Isabelle:

Vinstället var ju sjukt roligt! Så annorlunda och fint!

Här är mitt bidrag till temat för februari!

http://isabdanne.blogg.se/2015/february/monthly-makers-februari-aterbruk.html

#29 - -

Kul att se allas bidrag! För mig blev det robotar av metallskrot. http://mitthemarminborgnaturligtvis.blogspot.se/2015/02/monthly-makers-aterbruk.html?m=1

Gillar dina lp-skivor. Så enkelt att göra. Vinstället har jag inte sett förr. Rolig ide!

#30 - - Ida:

Vinstället var nytt för mig! Häftigt.
Bokstödet är ju helt galet snyggt :D Tror mina cd-skivor också skulle kunna uppskatta det.

Mina bidrag blev: bokhylla av byrålådor, blåbärsmålande och dreads.
Länk: http://idreaido.blogg.se/2015/february/2-monthly-makers-aterbruk.html

#31 - - Sabina:

Jag är såååå pepp på bokstödet! Trodde att en var tvungen att använda ugnen när en jobbar med Lp-skivor (korkat?plast i ugn) men hett vatten känns ju klokare!

Det här är mitt bidrag föresten:http://kjolhelaveckan.blogg.se/2015/february/monthly-makers-tema-aterbruk.html

#32 - - Lisa:

Så bra initiativ det här med Monthly Makers! Här är mitt bidrag: http://lisilo.com/2015/february/monthly-makers-februari.html

#33 - - Form&Känsla:

Bra att du påminner om att gå in i temat för att det är roligt, det är ju hela vitsen med inspiration! Kul att se dina ideér och jag gillar verkligen att du gör olika saker i materialet! Fin, fint!
http://formochkansla.blogspot.se/2015/02/pa-temat-aterbruk.html

#34 - - Fanny:

Snyggt bokstöd! Mitt bidrag för februari blev ett kakfat och ett pennställ: http://florainterior.blogg.se/2015/february/monthly-makers-aterbruk.html

#35 - - Vajb:

Kul idé med LP skivor! :) Vinstället blev grymt snyggt!
Jag har verkligen inspirerats av det här temat och det är flera projekt på gång här hemma som behöver lite tid för att bli klara, men den här blev färdig i alla fall; http://vajb.blogg.se/2015/february/monthly-makers-aterbruk.html

#36 - - Malin Ruth:

här är mitt bidrag, gamla tavlor blir till nya tavlor: http://mildamalin.blogg.se/2015/february/monthly-makers-atervinning.html

#37 - - Anonym:

Asså wow vad coola grejjer! Särskilt den första var ju för härlig :) När jag var i Berlin var vi i en upcycle-affär där de gjort grejjer av LP-skivor också (bla skurit ut motiv och gjort väggklockor). Verkar vara ett mycket användbart material :)

Här är mitt bidrag

http://rainbowcreativity.blogspot.se/2015/02/day-of-diy-78-refashioned-lamp.html

#38 - - susannesblogg:

Jättefina saker du har gjort med vinylskivorna. Jag har aldrig prövat detta själv. jag är imponerad över era ideer. Specielt vinstället är helt magiskt fint! Här kommer mitt bidrag som är i lite mindre format http://haggalen.blogspot.se/2015/02/tittskapet-med-godbitar.html

#39 - - Maria Ho:

God kväll! Åh vad glad jag blir av alla roliga återbruksprojekt! Olika material, olika ambitionsnivåer, många olika sorters prylar! Själv har jag jobbat med sladdar och med älsklingsmaterialet papper: https://meningsbyggnad.wordpress.com/2015/02/25/aterbruksrapporten/

#40 - - Silje:

Så utrolig mange fine gjenbruksideer! Liker alle LP-prosjektene, og jeg har selv laget et gjenbruksprosjekt med ei LP-plate som utgangspunkt. Her er mitt bidrag i februartemaet:

http://siljehusmor.blogspot.no/2015/02/gjenbruksprosjekt.html

#41 - - Beatrice:

Hade ju nästan glömt att länka min också, galet hur mycket man lätt glömmer. Gillar verkligen de här grejerna, så himla fyndigt! Älskar verkligen bokstödet, precis i min smak!

http://herbariumet.blogg.se/2015/february/monthly-makers-aterbruk.html

#42 - - Emma:

Roligt tema! Jag gjorde doppfärgade galgar och en pyntad kruka: http://inspirami.blogg.se/2015/february/monthly-makers-februari-antligen.html#comment
https://stordad.wordpress.com/2015/02/25/doppfargade-galgar-och-en-pyntad-kruka/

(Ps. Det verkar vara svårt att kommentera, det här är mitt tredje försök.)

#43 - - Beata:

alla har gjrt så bra! ångest :)
http://radarmagazine.se/beata/monthly-makers-aterbruk/

#44 - - emmy fridedal:

Jag har återbrukat metalltuber, godispapper, konservburk, kapsyler och ståltråd.

#45 - - Camilla:

Unnskyld for totalspamme kommentarfeltet ditt, det var virkelig ikke meningen. Dette blir mitt siste forsøk på å få lenken til å fungere. Lover! Vil jo vise mitt bidrag også.

http://camillanorde.wordpress.com/2015/02/23/monthly-makers-%E2%9E%81/

Svar: Ingen fara, såklart att ditt bidrag också ska vara med! :) och nu funkade det ju :)
inspirami.blogg.se

#46 - - Sandra:

Alltså, vinstället! Så fiffigt :)

Här kommer mitt bidrag:
http://atilio.blogg.se/2015/february/monthly-makers-aterbruk-2.html

#47 - - alviti:

Riktigt snygga saker! Älskar återbruk. Synd att jag hittade in hit så sent på månaden ;)

Svar: Tack! Du hinner vara med denna månaden om du vill, du har till på måndag på dig :) Annars tycker jag absolut att du ska vara med på nästa månads utmaning!
inspirami.blogg.se

#48 - - Jenny Olofsson - En Vintage Saga:

Här är mitt bidrag:
http://envintagesaga.blogspot.se/2015/02/monthly-makers-aterbruk.html

Jag har återbrukat vinkorkar

#49 - - The Printed Word:

Här är mitt bidrag! http://book.ratata.fi/blogg/article-46924-384135-montly-makers-212-terbruk

Ett litet vinterlandskap :)

#50 - - Form&Känsla:

Det blev ett till återbruk, badrumsmatta i plast!
http://formochkansla.blogspot.se/2015/02/mer-aterbruk.html

#51 - - Lonelyfield:

Här är mitt bidrag:
http://lonelyfieldpysslar.blogspot.se/2015/03/en-gang-till.html
Tack för en intressant utmaning!

#52 - - Annika:

Här är ett annat sätt att återanvända vinkorkar!

#53 - - Annika:

http://beautiqueannique.blogspot.se/2015/02/monthly-makers-aterbruk.html

#54 - - Matilda:

Här kommer mitt lilla bidrag!
http://emmamatildahoglund.blogg.se/2015/february/monthly-makers.html

#55 - - Siri:

Himla häftiga idéer! Återbruk är verkligen ett fint sätt att jobba på.

Mina bidrag finnes här: http://siriklara.blogg.se/category/aterbruk.html

#56 - - hejregina:

ops, sent ute: http://hejregina.elledecoration.se/monthly-makers-aterbruk/

har inte heller sett bok eller vinvarianten innan! fint att se (:

#57 - - Clara Kron:

Jag är också lite sent ute, men ville vara med ändå!

https://rastlosheten.wordpress.com/

#58 - - Alicia:

Hej Annica! Jag skulle vilja ha med översta bilden i vår föreläsning på FU. Kan du skicka den högupplöst till alicia(a)sivertsson.se? <3

Svar: Hej! Kul! Jag fixar det! :)
inspirami.blogg.se